iPhone tárhely kérdések: hogyan csökkentsük az ’Egyéb‘ kategória méretét?

Az újév alkalmával érdemes egy kis rendrakást végezni a telefonunkon is. A tárhely felszabadítása céljából célszerű megszabadulni a már szükségtelen, felesleges dolgainktól is (régi fájlok, gyengén sikerült fotók, videók), azonban ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az iPhone tárhely egy jelentős részét az Egyéb kategória tölti ki! Fogalmad sincs mi lehet az? Ebben segítünk most!

Éppen próbálnád letölteni a legújabb iOS frissítést, készítenél néhány videót vagy esetleg csak egy alkalmazást töltenél le, de a telefonod azt jelzi, tele a tárhely…

Betelt az iPhone

Biztosan sokan jártunk már így. A jelenség akkor a legbosszantóbb, amikor már a létező összes alkalmazásod letörölted, de a tárhely még mindig nem elég. Nem tudod mi foglalhat ennyit, ezért megnézed a Beállításokban a Tárhely menüt és meglepődve látod, hogy az Egyéb kategória teszi ki a foglalt memóriád legnagyobb részét. Ilyenkor a legtöbb ember fejében a következő kérdések merülnek fel:

Mi ez? Miért foglalja el a tárhelyem felét az Egyéb kategória? Hogyan töröljem?

Az Egyéb kategória sokak számára különböző elemekből tevődik össze, így ennek a mérete és a megoldás is esetenként eltérő lehet, de remélhetőleg ez az útmutató cikk segítséget nyújt majd.

 

iPhone tárhely optimalizálás, Egyéb kategória csökkentése, adatok törlése

Az elfoglalt iPhone tárhely megoszlása kategóriánként és opciók a felszabadításra egy iPhone 5s készüléken

A saját iPhone tárhely ellenőrzése

Ahhoz, hogy megnézd azt, hogy a te telefonodon az Egyéb kategória, illetve a többi fájlod mekkora helyet foglalnak, először a Beállítások > Általános > iPhone tárhely menüpontba kell menned.

A kijelző legtetején a színes csíkok mutatják, hogy mik teszik ki a belső tárhelyedet. Az ábra alatt a különböző telepített alkalmazások jelennek meg, mellettük pedig az, hogy mekkora helyet foglalnak. Mire minden adat megjelenik pontosan, lehet beletelik néhány másodpercébe a telefonodnak, úgyhogy legyünk türelmesek.

Tehát akkor mi is az Egyéb kategória pontosan?

Az iPhone tárhely különböző kategóriái (Zenék, Alkalmazások, Képek stb.) különböző színekkel jelennek meg. Az Egyéb kategória (szürke színnel) felhasználótól függően általában néhány gigabájtot tesz ki, azonban nem ritka egyeseknél a 10 GB-ot meghaladó méret sem. Ez már intő jel lehet arra, hogy valahol, valami rengeteg tárhelyet foglal.

Az Egyéb kategória számos dologból tevődik össze. Ide tartoznak:

 • a különböző gyorsítótárazott adatok,
 • bejelentkezési adatok
 • rendszerfájlok
 • különböző Siri hangok (ha többet töltöttünk le)
 • frissítések, és még sok más.

Azonban a legtöbbször a hatalmasra nőtt méret a streamelt zenék miatt következik be.

Zenék gyorsítótárazva!

Amikor zenét, videót töltesz rá a telefonodra, akkor az egyszerűen a Média kategóriába helyezi ezeket a fájlokat. Viszont amikor nem kerülnek letöltésre a fájlok, hanem csupán streamelve vannak, akkor ezeket gyorsítótárazza a telefonunk a gyorsabb és simább lejátszás érdekében. Ezek pedig így az Egyéb kategóriába kerülnek.

Nagy méretű üzenet mellékletek (képek, videók)

Ha sok üzenetet küldünk képekkel, videókkal együtt, szintén jelentősen növeli a gyorsítótárazott adatokat. Ezek a fent említett Beállítások > Általános > iPhone tárhely > Nagy mellékletek útvonalról szintén elérhetőek és egyenként vagy akár csoportosan is törölhetők.

Hogyan csökkenthetjük az Egyéb kategória méretét?

Természetesen mindentől nem tudunk megszabadulni az Egyéb kategóriából, azonban a gyorsítótárazott adatok ürítésével jelentős tárhely növekedést érhetünk el, amelyet a következőképpen tehetünk meg.

Gyorstippek áttekintése

 • Safari cache (gyorsítótár), előzmények törlése
 • Szükségtelen üzenetek törlése
 • Alkalmazások törlése
 • Alkalmazások gyorsítótárának törlése (pl. Instagram, Facebook) – ez sok 100 mb is lehet!
 • Régi / béna képek, videók törlése (a “Nemrég törölt” mappából is!)
 • iCloud fotók használata, esetleg plusz tárhely vásárlása a fotók, videók, biztonsági mentések tárolására

Safari cache és előzmények

Töröljük a Safari gyorsítótárát! Menjünk a Beállításokba! Válasszuk ki a Safarit. Végül kattintsunk az Előzmények és webhelyadatok törlésére. Mielőtt ezt megtesszük, zárjuk be a korábban megnyitott lapokat a böngészőben.

Üzenetek törlése

Beállíthatjuk azt is, hogy kevesebb üzenetet raktározzon a telefonunk! Ehhez nyissuk meg ismét a Beállításokat, aztán az Üzeneteket, majd görgessünk le a Üzenetelőzmények menühöz. Itt az Üzenetek megtartása lehetőségnél az alapértelmezett beállítás Örökre-re van állítva. Ezt állítsuk át 1 évre, vagy 30 napra. Ezzel a lépéssel jelentősen csökkenthetjük az Üzenetek által felhalmozott és eltárolt adatok mennyiségét.

Alkalmazások és / vagy adataik törlése

Végül menjünk vissza a tárhely adatokhoz, és nézzük végig a telepített alkalmazásainkat. Némelyik egészen sok gyorsítótárazott adatot halmoz fel az idő során, így ezeket ürítsük ki. Ha pedig biztosra akarunk menni, töröljük az alkalmazást, majd töltsük le újra, így minden felesleges adattól megszabadulunk.

A bombabiztos módszer – Backup, majd visszaállítás

Végig mehetsz egyesével minden egyes alkalmazáson, és kitörölheted a gyorsítótárat, de ha a lehető legtöbb helyet szeretnéd felszabadítani a telefonodon, akkor a legjobb amit tehetsz, ha készítesz egy biztonsági mentést (Backup) majd visszaállítod az egész telefonod alaphelyzetbe, aztán törölsz róla minden tartalmat és beállítást. Ezt a legegyszerűbben iTunes-ban teheted meg, Mac-et vagy Windows-t használva.

 • Kapcsold össze az iPhone-od a gépeddel majd indítsd el az iTunes-t.
 • Add meg a jelszavad, Face ID vagy Touch ID jelkódod.
 • Válaszd ki az iPhone ikont a bal fenti sarokban
 • A Biztonsági mentések résznél válaszd az Ez a számítógép opciót
 • Pipáld be a iPhone biztonsági mentés titkosítása opciót is, így a jelszavaid és az egészségi adataid lementésre kerülnek
 • Végezetül kattints a Biztonsági mentés gombra.

Amikor a mentés kész, csatlakoztasd le az iPhone-od majd menj a Beállítások > Általános > Alaphelyzetbe állítás menüig és válaszd az Összes tartalom és beállítás törlése gombot. Ez visszafogja repíteni a telefonod olyan állapotába, mint mikor annak idején kivetted a dobozból. Ha ez megvolt, csatlakoztasd vissza a telefonod az iTunes-hoz gépen keresztül, és állítsd vissza a biztonsági mentést.

Ez a módszer a legidőigényesebb, de így tudsz a legtöbb felesleges tárhelytől megszabadulni az Egyéb kategóriából.

Összegzés

Idővel sok felesleges fájl, applikáció, kép, videó összegyűlik iPhone-unk tárhelyén, így célszerű néha egy nagytakarítást, lomtalanítást végeznünk. Mindezek mellett maga az iPhone rendszer is sok tárhelyet követel, illetve gyakran az alattomos “Egyéb” kategória is sok GB-nyi helyet elfoglal. Cikkünkben most ez utóbbival foglalkoztunk, ugyanis leggyorsabban talán innen tudunk felszabadítani nagy méretű tárhelyet iPhone-unk számára.

Reméljük hasznosnak találtad tippjeinket! Eredményes tisztogatást kívánunk és ha teheted, ne csak akkor láss a munkához, amikor már majdnem megtelt az iPhone tárhely. Lehet, hogy egy fontos videó felvételét fogod elszalasztani azzal, hogy épp nincs hely a telefonodon.

További hasznos cikkek várhatók

Újraindult az ALMAPRÓ tartalomgyár, hamarosan újabb hasznos blogposztokkal, tippekkel, útmutatókkal jövünk. A következő részben egy ellenőrző listát osztunk meg, amit praktikus átnézni használt iPhone vásárlás előtt! Ha még nem tetted, kövesd Facebook oldalunkat is, hogy értesülj új írásainkról, és a megjelenő új használt iPhone termékekről! (lásd lent a láblécben)!

 

Források: saját tapasztalataink, az Apple útmutatója és a macworld.com cikke