Ellenőrző lista használt iPhone vásárlása előtt

Vannak akik úgy vélekednek, hogy nem érdemes használtan iPhone-t venni, hiszen egyrészt véges az ideje a készülékeknek, másrészt a pontos előtörténetét sem ismerjük a telefonnak. Esetleg lehetnek rejtett hibái. Mindezekben van némi igazság, de a kétségeken könnyen túl lehet jutni, hiszen:

1. Ismeretesek az egyes iPhone modellek típushibái, amikből kideríthetjük, hogy mely modelleknél érdemes jobban odafigyelni, és melyek a kevésbé jól sikerült időszakok az Apple-nél. De a szervizes tapasztalatokból az is kiderül, melyek a legjobban sikerült iPhone modellek.

2. Az ember figyelmes a használt telefon vásárlás során, megvizsgálja, amiket kell és rákérdez a legfontosabb dolgokra.

Az első pontról a linken olvashatók értékes szervizes tapasztalatok. A második ponttal kapcsolatban pedig a mostani cikkben igyekszünk segíteni egy használt iPhone vásárlást segítő ellenőrző lista megosztásával. Ha bármiben nem vagy biztos, vagy további kérdésed felmerül, írd meg hozzászólásban, és igyekszünk minél előbb válaszolni!

Egy biztos: ha körültekintőek vagyunk, könnyen taláhatunk kifogástalanul működő és szép állapotú iPhone készüléket.

Összeállítottunk tehát egy ellenőrző listát, ami megkönnyíti az iPhone vásárlás előtti technikai agyalást. Egyszerűen csak fusd végig a vásárlás előtt és máris tudni fogod, mikre kérdezz rá, és miket vizsgálj meg te magad! Előtte viszont néhány alapszabály ismétlésképpen…

Mindenki mormogja el magában gyorsan a használt vásárlás első szabályát: “Nem utalok előre semmilyen hirdetésért!”

Csalók ugyanis itt is vannak. Ehhez kapcsolódóan még két másik fontos tipp: Mindig igyekezzünk személyes találkozó keretében vásárolni! És érdemes elkérni, majd ellenőrizni a szériaszámot is, ha nem szeretnénk lopott áruval találkozni.

Használt iPhone vásárlása előtt – ellenőrző lista

Használt iPhone vásárlása előtt – ellenőrző lista

Ellenőrző lista

Ugyan a legtöbb hirdetés képpel is el van látva, ezekből csak egy első benyomást kaphatunk. A valódi vizsgálat személyesen kell, hogy történjen. Vegyük sorba, miket érdemes letesztelni a helyszínen, és mikre érdemes rákérdezni.

Gyors működési tesztek a használt iPhone megvételekor

 • nyomógombok és a képernyő tesztelése
 • hívás kezdeményezése (a térerő, a hangszóró és a mikrofon tesztelése)
 • hívás fogadása (a térerő, a hangszóró és a mikrofon tesztelés)
 • üzenet küldése
 • WIFI illetve 3G / 4G használata
 • különböző fotók készítése
 • videófelvétel tesztelése
 • giroszkóp tesztelése, képernyő elforgatása (álló helyzetből fekvő helyzetbe és vissza)

Fontos kérdések az eladóhoz

 • Miért szeretné eladni a telefont?
 • Érte-e már sérülés az iPhone-t?
 • Volt-e korábban javítva a telefon?
 • Mikori a készülék?
 • Van-e még rá gyári garancia?
 • Van-e rá esetleg valamilyen visszahívási program?
 • Megvannak-e az iPhone kiegészítői, fülhallgató, doboz, töltőkábel, SIM tű?
 • Jár-e egyéb kiegészítő (pl. tok) a telefonhoz?

Külső és belső jellemzők (lejjebb kifejtve)

 • karcok
 • csatlakozók (Lightning, Jack)
 • Touch ID és 3D Touch
 • karcmentes kameralencse
 • beázás nyoma
 • akkumulátor állapota
 • pixelhibák
 • független(ítés) kérdése
 • tárhely mérete, és ebből mennyit foglal el az IOS rendszer?
 • garancia

Külcsín

Karcok

Ne legyen rajta karc, vagy csak minél kevesebb. Itt érdemes megkérdezni az eladótól, hogy védte-e fólia a telefont, amire ha egy igent kapunk válaszul, akkor egy szinte érintetlen kijelzőre számíthatunk. Ha a kijelző karcosabb, de ez minket nem zavar, azzal sincs gond. Csupán ellenőrizzük, hogy ennek ellenére megfelelően működik.

Csatlakozók

Teszteld a csatlakozó(ka)t is, hogy biztosan működnek-e:

 • Lightning csatlakozó, illetve
 • a régebbi modelleknél a jack-csatlakozó.

Egyszerűen tedd fel töltőre és nézd meg, hogy tölt-e a telefon! Illetve csatlakoztass egy fülhallgatót és figyeld meg, hogy mindkét oldalt, rendesen szól-e!

A Touch ID és a 3D Touch működése

Ezeket cserélni is nehéz, ha esetleg nem működnek, bizonyosodj meg róla, hogy hibátlanul funkcionálnak!

A kamera lencséje is karcmentes?

Vedd alaposan szemügyre a kameralencsét! Ne vedd félvállról, mert később rendkívül bosszantó lehet egy fotón, vagy videón megjelenő karcnyom. Természetesen, ha véletlenül csak később fedezel fel sérülést a kameralencsén, az alkatrész nyommentesen cserélhető, de nyilván nem ez a célod, hogy a vásárlást követően egyből szervizeltetni kelljen a telefont.

Beázott-e valaha a készülék?

Minden iPhone rendelkezik egy indikátorral, ami azt figyeli, hogy a telefont érte-e már víz. Ez az indikátor a telefon SIM tálcája mögött helyezkedik el – ellenőrizd! Ha elszíneződött, akkor gond van, és akár még a telefon belsőségei is sérülhettek. Mindenképpen kérdezz rá, mikor történt a baleset!

A “belső értékek”

Akkumulátor állapota

Mindenképp ellenőrizzük, az akkumulátor állapotát! Ezt könnyen megtehetjük a Beállítások > Akkumulátor > Akku állapota menüpontban a “Maximális kapacitás” melletti százalékkal. Ez minél közelebb van a 100-hoz, annál jobb állapotban van az iPhone akkumulátora, 80% alatt már jelentősen esik a teljesítménye. Ez a lépés nemcsak azért fontos, mert nem kellemes, ha naponta 2-3szor kell telefont tölteni, hanem azért is, mert az akku állapota a teljesítményért is felel. Így ha egy rossz állapotban lévő akkuval használunk akár egy csúcsmodellt is, akkor könnyen lehet, hogy az nem fog megfelelően működni.

Számítógépen keresztül (pl. Mac-en: Coconut Battery) azt is ellenőrizhetjük, hogy a telefon hányszor volt 0-ról 100%-ra feltöltve. Ezeket a feltöltéseket ciklusoknak hívjuk. 800 ciklus felett mondható elhasználtnak az akkumulátor.

Tipp: ha például kinéztünk már egy telefont, ami mindenben megfelelőnek tűnik és kezünkben tartva épp felmérjük az állapotát, de azzal szembesülünk, hogy az akku 70%-on van, még nincs minden veszve. Nézzük meg mennyibe kerül egy akkumulátorcsere a készülékbe és próbáljuk meg lealkudni az árat annyival!

Független a készülék? Ha nem, milyen szolgáltatóval használható?

Mivel a különböző szolgáltatók a saját hálózatukra zárolják a telefont, mindenképp kérdezz rá, hogy az iPhone használható-e a Te hálózatoddal. Ha nem, akkor sincs semmi gond, ugyanis a 3 fő szolgáltatónál (Telekom, Telenor, Vodafone) ingyen megrendelhetjük a telefon függetlenítését. Ehhez csupán a készülék IMEI számára lesz szükség. (Ez megtalálható a Beállítások > Általános > Infó menüpont aljára görgetve).

Azonban fontos, hogy mindezt az eladónak kell intéznie, ugyanis a szolgáltatók, csak abban az esetben függetlenítik a készüléket, ha eredeti tulajdonosa kezdeményezi azt. Így ajánlott erre még a készülék megvétele előtt megkérni az eladót.

További infó a készülékfüggetlenítésről:

Vodafone-nál  |  Telekom-nál  |  Telenor-nál

Pixelhibák keresése

A kijelzőn bármely kép, amit látunk, pixelekből áll. Ezek a pixelek – ritkán ugyan, de – elhalhatnak. Tesztelhetjük a telefont ilyen szempontból is, azonban ezt manuálisan kell végeznünk.

Töltsd le ezt az 5 képet a telefonra, majd teljes képernyőn nézd meg őket a fotók alkalmazáson keresztül. Ha bármelyik képen egy fekete pötty jelenik meg, akkor az eszköz pixelhibás.

A tárhely mérete

A tárhely mérete különösen fontos egy használt iPhone esetében. Ahhoz igazítva, hogy milyen idős a készülék, ajánlott minél nagyobb tárhelyű készüléket választani, ugyanis az évek alatt felgyülemlő új frissítések sok helyet elfoglalnak, és egy régebbi készüléknél ez jelentősebb tárhely mennyiség is lehet. Az iPhone tárhely optimalizálás egy hatékony módjáról itt írtunk, ezt ajánlatos a vásárlástól függetlenül is elvégezni néha.

Garancia

Ha két vagy több telefon közül kell választanunk, mindig legyen meghatározó a garancia kérdése. Talán még akkor is, ha az az iPhone amit garanciával hirdetnek, kicsit karcosabb vagy leharcoltabb. A garancia nem csak egy biztonságot ad a jövőre, de biztosítja, hogy a telefon előzőleg megfelelően volt kezelve, és nem tört meg rajta a garancia ezáltal.

Néhány további érv a használt készülék vásárlása mellett

Azzal, hogy használt terméket veszünk, nemcsak anyagilag járunk jobban, hanem egyben egy környezetkímélőbb döntést is meghozunk.

Sok működőképes telefon az első gazdájánál pár év használat után eltűnik a fiókban egy újabb készülék vásárlása miatt. Ez egyfajta pazarlás. Ha használt terméket veszünk, azzal egy fokkal már zöldebb megoldást választottunk.

Mintha új lenne…

Attól mert használt, nem biztos, hogy szétnyúzott. Sőt, szinte mindig akad jópár gyönyörű állapotú iPhone is a használt iPhone hirdetések között. Ráadásul ha a megvásárolt használt készülékre egy új fóliát is feltetetünk, és / vagy egy saját ízlésünknek megfelelő tokkal is megvédjük a telefont a leendő sérülésektől, mindez egy szinte teljesen új iPhone érzetét kelti majd.

Jó vásárlást! 🙂