Hogyan vásároljunk használtan Apple-t: iPhone Szólj hozzá!

Sokak számára az első Apple termék megvásárlása a használtpiacon található készülékek böngészésével kezdődik. Ezzel nincs semmi baj , azzal viszont annál inkább, hogy sokan nem tudják, hogy mire érdemes figyelni ilyen készülékek vásárlásánál – ez a cikksorozat nem szól másról, mint, hogy segítsen eligazodni a használt termékek világában.

Először íme egy lista arról, hogy az utóbbi évek iPhone készülékei eredetileg mikor lettek kiadva. Ehhez képest általában 3-4 évig használható teljesítményű lesz a készülék.
iPhone 5s – 2013
iPhone 6 – 2014
iPhone 6s – 2015
iPhone 7 – 2016
iPhone SE – 2016 (az iPhone SE-ben az iPhone 6s belső részei találhatók, csak külső hasonlít az 5s-re!)

Megvan, hogy milyen készüléket szeretnék, hogyan tovább?

Kérjünk el az eladótól minden adatot a készülékről, amit csak lehet. Ezek között mindenképp legyen ott a készülék sorozatszáma, és IMEI-száma. Kérjünk el képeket, több szögből is, bekapcsolva és kikapcsolva is. Érdemes a kiegészítőkről és a dobozról is, ha ez elérhető. Érdemesebb olyan készüléket venni, aminek megvan a doboza, eredeti számlája, dokumentációja, kiegészítői.
Ha ezekkel megvagyunk, akkor keressünk rá Google-ban az IMEI számra és a szériaszámra. Ha az első pár találat között nem lesz aggodalomra okot adó oldal, akkor a készülék nagy eséllyel nem lopott.
Ezután látogassunk el az Apple oldalára, ahol a szériaszámot beütve láthatjuk a készülék adatait, vásárlási dátumát, garanciális állapotát (ha még van). Ennek így kell kinéznie – ha a készülék még garanciás, azt is láthatjuk itt.

iPhone Garancia Információ

iPhone Garancia Információ

A képeket érdemes alaposan tanulmányozni. Keressünk ütésnyomokat, a kijelző állapotát – karcos? Sérült? Ilyen esetekben érdemes rákérdezni az eladónál, hogy mi történt a készülékkel. A beszélgetést ilyenkor arra is ráterelhetjük, hogy volt-e már a készülék szervizben, ha igen, illetve, hogy milyen szervizelésen ment át a telefon.

Kérdezz rá arra is, hogy a kiegészítők eredetik-e, ha nem, milyenekkel lettek kicserélve? Óvakodjunk az utángyártott Lightning-kábelektől és töltőktől, ugyanis ezeknél megvan a lehetőség, hogy kárt okoznak a telefonban.

Érdemes egy olyan találkozót kérni az eladótól, ahol csak a készüléket hozza el, hogy kipróbálhassuk, mielőtt megvesszük. Telefonáljunk vele párat, próbáljuk ki az alapfunkciókat.

Ha minden úgy tűnik, hogy rendben van, nincs más hátra, mint a fizetés, és a boldog használat megkezdése. Ilyenkor érdemes kérni egy-két hét próbagaranciát, ugyanis felmerülhet olyan hiba a készülékkel, ami ritkább, vagy nehezebben jön elő.

Szeretnél hasonló cikkeket olvasni? Iratkozz fel!

Havonta maximum 1 alkalommal küldünk levelet, amiben használt Apple termékek adás-vételével kapcsolatos tippeket, tanácsokat osztunk meg Veled.

Szólj hozzá!

Nem vagy bejelentkezve.

Ha gyakran szólsz hozzá, érdemes regisztrálnod vagy bejelentkezned, így rendszerünk meg fogja jegyezni adataidat, és nem kell az alábbi mezőket újra meg újra kitöltened.