Hogyan vásároljunk használtan Apple-t: iPhone

Sokak számára az első Apple termék megvásárlása a használtpiacon található készülékek böngészésével kezdődik. Ezzel nincs semmi baj , azzal viszont annál inkább, hogy sokan nem tudják, hogy mire érdemes figyelni ilyen készülékek vásárlásánál – ez a cikksorozat nem szól másról, mint, hogy segítsen eligazodni a használt termékek világában.

Először íme egy lista arról, hogy az utóbbi évek iPhone készülékei eredetileg mikor lettek kiadva. Ehhez képest általában 3-4 évig használható teljesítményű lesz a készülék.
iPhone 5s – 2013
iPhone 6 – 2014
iPhone 6s – 2015
iPhone 7 – 2016
iPhone SE – 2016 (az iPhone SE-ben az iPhone 6s belső részei találhatók, csak külső hasonlít az 5s-re!)

Megvan, hogy milyen készüléket szeretnék, hogyan tovább?

Kérjünk el az eladótól minden adatot a készülékről, amit csak lehet. Ezek között mindenképp legyen ott a készülék sorozatszáma, és IMEI-száma. Kérjünk el képeket, több szögből is, bekapcsolva és kikapcsolva is. Érdemes a kiegészítőkről és a dobozról is, ha ez elérhető. Érdemesebb olyan készüléket venni, aminek megvan a doboza, eredeti számlája, dokumentációja, kiegészítői.
Ha ezekkel megvagyunk, akkor keressünk rá Google-ban az IMEI számra és a szériaszámra. Ha az első pár találat között nem lesz aggodalomra okot adó oldal, akkor a készülék nagy eséllyel nem lopott.
Ezután látogassunk el az Apple oldalára, ahol a szériaszámot beütve láthatjuk a készülék adatait, vásárlási dátumát, garanciális állapotát (ha még van). Ennek így kell kinéznie – ha a készülék még garanciás, azt is láthatjuk itt.

iPhone Garancia Információ

iPhone Garancia Információ

A képeket érdemes alaposan tanulmányozni. Keressünk ütésnyomokat, a kijelző állapotát – karcos? Sérült? Ilyen esetekben érdemes rákérdezni az eladónál, hogy mi történt a készülékkel. A beszélgetést ilyenkor arra is ráterelhetjük, hogy volt-e már a készülék szervizben, ha igen, illetve, hogy milyen szervizelésen ment át a telefon.

Kérdezz rá arra is, hogy a kiegészítők eredetik-e, ha nem, milyenekkel lettek kicserélve? Óvakodjunk az utángyártott Lightning-kábelektől és töltőktől, ugyanis ezeknél megvan a lehetőség, hogy kárt okoznak a telefonban.

Érdemes egy olyan találkozót kérni az eladótól, ahol csak a készüléket hozza el, hogy kipróbálhassuk, mielőtt megvesszük. Telefonáljunk vele párat, próbáljuk ki az alapfunkciókat.

Ha minden úgy tűnik, hogy rendben van, nincs más hátra, mint a fizetés, és a boldog használat megkezdése. Ilyenkor érdemes kérni egy-két hét próbagaranciát, ugyanis felmerülhet olyan hiba a készülékkel, ami ritkább, vagy nehezebben jön elő.

2017. július 10. 08:00

488 megtekintés összesen, ebből 0 ma