Nyomozunk: Csaló hirdetések az ALMAPRÓ-n 12 hozzászólás

Csalás definíciója - Btk. 373. § Csalás
373. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el.

Sajnos megjelent egy csaló több magyarországi Apple apróhirdetési oldalon is az utóbbi időben és ez alól sajnos az ALMAPRÓ sem volt kivétel.

Több felhasználónktól kaptunk bejelentést, hogy az “úriember” mélyen a piaci ár alatt tesz fel Apple apróhirdetéseket, melyről mi is meggyőződtünk. Módszere az, hogy az érdeklődőt átutalást követő postázásos kézbesítésre beszéli rá, majd meglép a naki átutalt pénzösszeggel. Volt arra is példa, hogy foglalóként csak a vételár egy részét kérte átutalni a leendő – és később hoppon maradt – vevőtől, majd miután megérkezett a pénz a számlájára, a telefonszáma elérhetetlenné vált, SMS-re és e-mailre nem reagált, gyakorlatilag felszívódott.

Több apróhirdetési felületen több felhasználónév alatt hirdet főként Mac mini i7, MacBook Pro számítógépeket ~ 40–70.000,- Ft körüli árakon. Aki ismeri ezeket a gépeket, az tudhatja, hogy ez a hirdetett vételár töredéke a hirdetett gépek aktuális piaci árának, ami jelenleg 150-200.000,- Ft. Már itt gyanús lehetne a dolog, de sajnos a csábító olcsóságnak sokan nem tudnak ellenállni és ezt ő ki is használja.

Lássuk, mit tudunk róla! Tudvalevő, hogy a hazug embert hamarabb utól lehet érni, mint a sánta kutyát, ebben bízunk mi is: előbb vagy utóbb le fog bukni. Ezt a részt frissíteni fogjuk minden olyan információval, amit a csalóról tudunk.

Felhasználónevei

Szinte biztosak vagyunk benne, hogy a következő felhasználónevek egy személyhez kapcsolódnak. Ezt a feladott hirdetések szövegének elemzése alapján jelenthetjük ki, illetve a hirdetések jellegéből adódóan gondoljuk. Fontos észrevenni azt, hogy szinte minden esetben messzi helységeket jelöl meg a hirdetéseiben, ahová szinte biztos, hogy senki sem szeretne eljutni és a postázás kényelmét választva inkább átutalással fizetnek neki a becsapott vásárlók.

Paradis

Regisztrált: 2015. január 13.

A feladott hirdetéseit a profilját megtekintve tudjátok megtekinteni.

Feladott hirdetésinek időbélyegei és akkor használt IP címei a következők:

Időbélyeg: 2016-01-13 13:14 / IP cím: 80.99.168.152
Időbélyeg: 2016-01-13 13:09 / IP-cím: 80.99.168.152
Időbélyeg: 2016-01-13 13:02 / IP-cím: 80.99.168.152
Időbélyeg: 2016-01-13 12:55 / IP-cím: 80.99.168.152

Megadott elérhetőségei: paradis@gmail.hu, 06 30 572 5241. Állítólagos helyszín: Vép.

deber1

Regisztrált: 2015. január 22.

A feladott hirdetéseit a profilját megtekintve tudjátok megtekinteni.

Feladott hirdetésinek időbélyegei és akkor használt IP címei a következők:

Időbélyeg: 2016-01-22 11:53 / IP-cím: 176.63.44.121

Megadott elérhetőségei: deber1@citromail.hu, 06 30 610 5478.

molnarkris

Regisztrált: 2015. január 28.

A feladott hirdetéseit a profilját megtekintve tudjátok megtekinteni.

Feladott hirdetésinek időbélyegei és akkor használt IP címei a következők:

Időbélyeg: 2016-01-28 17:03 / IP-cím: 46.139.216.22

Megadott elérhetőségei: molnarkris@gmail.hu, 06 30 852 3602.

macint

Regisztrált: 2015. február 4.

A feladott hirdetéseit a profilját megtekintve tudjátok megtekinteni.

Feladott hirdetésinek időbélyegei és akkor használt IP címei a következők:

Időbélyeg: 2016-02-04 13:21 / IP-cím: 46.139.216.22
Időbélyeg: 2016-02-04 13:08 / IP-cím: 46.139.216.22

Megadott elérhetőségei: macint@gmail.hu, 06 30 839 8550. Állítólagos helyszín: Zalakaros.

badog

Megadott elérhetőségei: badogoo@gmail.hu, 06 30 594 6100. Állítólagos helyszín: Kishódos.

fanta

Regisztrált: 2015. március 21.

A feladott hirdetéseit a profilját megtekintve tudjátok megtekinteni.

Feladott hirdetésinek időbélyegei és akkor használt IP címei a következők:

Időbélyeg: 2016-02-04 13:21 / IP-cím: 46.139.216.22
Időbélyeg: 2016-02-04 13:08 / IP-cím: 46.139.216.22

Megadott elérhetőségei: fantacok@gmail.hu, 06 30 321 8443. Állítólagos helyszín: Lenti.

A fenti lista sajnos valószínűleg frissülni fog. A csaló felhasználóneveit zároltuk és a hirdetéseit okulásképpen az oldalon fent hagytuk, természetesen egyértelműen megjelölve, nehogy bedőljön neki bárki.

A károsultak

Két levelet is kaptunk megkárosított személyektől. Engedelmükkel publikáljuk a levelüket. Email címüket a leveleik alján adjuk közre, hogy aki még hozzájuk hasonlóan járt, az felvehesse velük a kapcsolatot, és feljelentéseiket összevonhassák a rendőrségen, így nagyobb súlyt adva az ügynek. Így vélhetően hamarabb kerítik kézre a tettest.

Üdv!

Szeretnék segíteni nektek, hogy az oldalon levő termékek valóban normális hirdetőtől származnak és ne olyan csaló embertől mint a linken szereplő “személy” de nevezzünk inkább egy gerinctelen patkánynak.

https://almapro.hu/hirdeto/paradis/

Történt ugyanis, hogy a fenti linken szereplő személy eladásra bocsátotta Mac Mini számítógépet. Reggel felhívtam és elmondta, hogy a gép megvan de ő az előre utalást preferálja. Mondtam neki, hogy Én inkább személyesen megnézném a gépet működése közben és amennyiben minden rendben van viszem a gépet, miután helyben kifizettem az árát. El is indultam Mosonmagyaróvár mellől Vépre. Vép egy kis település közvetlen Szombathely mellett. Mikor oda értem a megadott címre hívtam, hogy melyik ház az pontosan mert a Rákóczi utca 50szám alatt volt A,B,C lakás is. A telefon ekkor mar süket volt nem értem el. Becsengettem az A címre ahol mondtak, hogy sajnálják Ők nem árulnak semmit, de valószínű át lettem verve mert mar többen voltak ott. Ekkor mérges lettem, és felhívtam a T-mobile tudakozójat, hogy kiderítsem a nevét az illetőnek. Ott ezt sajnos nem tudtak megmondani, mivel a szám titkosított de azt igen, hogy összesen ezzel a telefonszámmal 46! Különböző hirdetés került fel az internetre tegnap (január 13.). A ti oldalatokra és meg sok másikra. (Jofogas, Meguntam, Hardverapro, Vatera).

Mivel érdekelt, hogy miert nem veszi fel megkértem barátnőmet, hogy hívja fel a számot es érdeklődjön az Apple iPad utan. Neki felvette és mondta, hogy sajnálja de hirtelen el kellet utaznia Békéscsabára igy nem tudja megnézni de amennyiben utalja a pénzt ő mar este otthon lesz és reggel postázza. Ez érdekes volt, igy megkértem a barátomat, hogy hívja fel és érdeklődjön a Mac Mini utan. Kedves hirdetőknek 5 percel később már Budapesten akadt dolga és elmondta, hogy a gépet meg lehet tekinteni de egyszerűbb ha előre utalja a pénzt és a barátnője már ma postázza, mivel mar be van csomagolva, hogy ha valaki jelentkezik érte akkor egyből tudja postára adni, de ő nem érti az osszszerelest igy mindenképpen kellene várni ket hetet míg haza ér Budapestről.

Mivel ez az ember nekem csinált egy 15.000 forintos üzemanyag kárt és egy 3.000 forintos pályamatricát is csak miatta vettem nem beszélve a 4 óráról amit erre elhatároztam gondoltam megosztom veletek ezt. Mindezt nem ezért a pénzért bár nagyon bosszant, hanem ha valaki annyira naiv es utal ennek a személynek valószínű soha nem latja a terméket.

A hardverapron fent levő Samsung telefonra pedig édesapámnak 10 perce azt mondta, hogy Angliából küldené a telefont ezért csak előre utalás lehetséges.

Mindenképp arra jatszik, hogy kapjon pénzt előre utalással. Nekem mar az is fura hogy hirtelen minden eladó lett, minden máshol van fényképezve.

Remelem tudtam ezzel segíteni és minél előbb eltávolítására kerül a hirdető hirdetése.

Üdv,

Hartai Balázs
hartaibalazs@gmail.com

Egy másik megkárosított felhasználónk levele:

Kedves Almapro!

Azzal a problemammal fordulok onokhoz, hogy rendeltem egy Mac Mini-t az oldal egyik hirdetojetol, elutaltam elore a penzt (tudom, hogy nem kellett volna), de mar majd egy hete semmi visszajelzest nem kapok a hirdetotol. (elvileg feladta 1 hete, de nem jelez vissza)

Neve:paradis
E-mail cim: paradis@gmail.hu

Szeretnek erdeklodni barmifele informacio irant, ahogy fel tudnam vele venni a kapcsolatot, illetve kivancsi lennek mikor vette le pontosan a hirdeteset az oldalrol.
Amennyiben nem jelentkezik napokon belul, feljelentest fogunk ellene tenni

A hirdetesrol keszult fotokat csatolom, az egyszerubb kereses erdekeben.

Elore is koszonom a segitokeszseget!
Varom mihamarabbi valaszukat!

Szkaliczki Tamás
tamasreal@yahoo.com

Az ügyekről a beszeljukmac.com fórumán is értekezés zajlik, érdemes az ottani kommenteket is átfutni!

Egyébként mi is felkerestük a hirdetőt egy éppen aktuális telefonszámán, majd miután tisztelettudóan megkértük, hogy hagyjon fel a csaló hirdetések feltöltésével, egy ideig azt tetette, mintha nem értené, hogy miről lenne szó, majd szó nélkül letette a telefont.

A csalások kapcsán több biztonsági intézkedést is bevezettünk, amikről egyelőre nem írnánk, mert az nehezítené a tettes kézre kerítését. Várjuk, hogy a csapdáink valamelyikébe belesétáljon és felfedhessük kilétét, pontot téve ennek az ügynek a végére.

Szeretnél hasonló cikkeket olvasni? Iratkozz fel!

Havonta maximum 1 alkalommal küldünk levelet, amiben használt Apple termékek adás-vételével kapcsolatos tippeket, tanácsokat osztunk meg Veled.

12 hozzászólás

 1. molnarkis-nek sajna bedőltem, előleget utaltam egy otp-s számlaszámra.
  azóta mobil nem kapcsolható, sms-re, mail-ra nem reagál.

  Válasz neki

  • Kedves Gábor! Minden plusz információ segít, kérlek írd le a történetedet részletesen, hogy mások is tanulhassanak belőle! Köszönjük!

   Válasz neki

   • Egyszerű a történet.
    28.-án találtam a hirdetést a beszeljukmac.com-on.
    Felhívtam hogymeg van e még hés hogy működőképes.
    Azt mondta ok a dolog és hogy szombaton átvehetem ha leelőlegezem.
    Küldtem egy mailt az adott címre mire válaszban küldte a számlaszámot.
    Horváth Piroska Otp 11773212 00311678
    Kért egy e-mailt az utalás visszaigazolásáról. Utaltam 30.000-et Elküldtem az igazolást és
    kértem a címet. Azt írta szombaton /mielőtt indulok/ hívjam és megadja a címet.
    Szombat reggel óta a szám kikapcsolva, sms-re mail-re nem reagál.
    Hát ennyi.
    Gondolom nem én vagyok az egyetlen. Hétfőn még egy próbát teszek (nem sok reménnyel ezek után) de kedden feljelentem az tuti.

    Válasz neki

    • Köszönjük, hogy megosztottad a történetet. Javasoljuk, hogy email címedet komment formájában tedd itt közzé, hogy a Hozzád hasonlóan pórul járt emberek felvehessék Veled a kapcsolatot és többen tehessetek feljelentést a tettes ellen!

     Válasz neki

 2. Ha van még valaki aki bedőlt neki [molnarkris – szerk.] kérem jelezze az n.gabor@analogpixel.hu címre
  Így egyszerre többen tehetünk feljelentést a csaló ellen.

  Válasz neki

 3. Sajnos, február 4-én áldozatává váltam hiszékenységemnek és a másik emberben bizalmamnak. MACINT néven hírdetett meg egy 2009-es mac book pro- masinát 60.000 Ft-ért. MIvel néhány hete indult a vaterán egy licit hasonló gépről 56 ezerről, gyanútlanul bedőltem. Átutaltam a vételár felét két napja a megadott számlaszámra, majd azóta eltűnt az alak. Ma olvastam, hogy valószínű csalóval állok szemben. Ide írom az adatait.
  Bari Máté
  bankszámla száma: 12010855-01459310-00100008
  Mac 1. részlet
  Remélem mások nem jártak pórul így.
  Kérem a honlap kezelőit, hogy az esetleges rendőrségi eljárás megindításáról értesítsenek. Szívesen feljelentem ezt az alakot, ha ez kell. Nem hiszem, hogy ne lehessen megtalálni telefonszám, bankszámla szám és név alapján!

  Válasz neki

 4. A megadott bankszámlaszámokból kiderülnek, hogy a számlákat melyik fiókban nyitották:

  HU09 1201 0855 0145 9310 0010 0008
  Raiffeisen Bank Zrt. Üllői úti fiók

  HU22 1177 3212 0031 1678 0000 0000
  OTP XXI.kerületi LAFO fiók

  Mi a véleményetek erről?

  Válasz neki

 5. ujra hirdet minit és macbook prot 40-70 e Ft között és csak az előre utalást preferálja! ovakodni tőle!!! HIPORR néven!!!!

  Válasz neki

 6. Sziasztok
  A napokban folyik adás vétel,de még mindig nem jutottunk a végére. Elöleget két és küldi a gépet, de csak hitegetés volt eddig. A hirdető eladoom nevet viseli és ezen az oldalon van több hirdetése is.
  https://almapro.hu/apple-aprohirdetes/macbook-pro-15-i7-retina-2015-evj/

  Válasz neki

Szólj hozzá!

Nem vagy bejelentkezve.

Ha gyakran szólsz hozzá, érdemes regisztrálnod vagy bejelentkezned, így rendszerünk meg fogja jegyezni adataidat, és nem kell az alábbi mezőket újra meg újra kitöltened.