Mi a teendő, ha ellopták vagy elhagytad Apple készülékedet? Egy hozzászólás

Reméljük, hogy cikkünket legtöbben inkább megelőzésképpen fogják olvasni, mint egy megtörtént lopást követően. Hosszú cikk lett, de érdemes elolvasni!

A legfontosabb: a megelőzés

Tegyünk érte, hogy drága pénzen megvásárolt készülékünk ne legyen csalók vagy tolvajok martaléka! Pár gyakorlati tippet fogunk írni arról, hogy miként védheted meg készülékedet, és kímélheted meg magadat egy lopás vagy elvesztés okozta aggódástól, idegeskedéstől, és nem utolsó sorban az ezzel járó váratlan kiadásoktól.

Segítségünk: az Apple ID és az iCloud

Online világunkban tranzakciók lebonyolításakor, önmagunk azonosításakor legtöbbször szükségünk van valamilyen digitális személyi igazolványra. Az Apple ID is egy ilyen igazolvány, mely nem csak azonosításra alkalmas, hanem sok olyan szolgáltatást használhatunk vele ingyen, amelyek segítségünkre lesznek mindennapjainkban. Itt nem csak az alkalmazások letöltésére, tartalmaink szinkronizálására vagy fényképeink megosztására gondolunk, hanem az iCloud egyik legfontosabb szolgáltatására: a Find my iPhone-ra (iPhone keresése).

A Find my iPhone/iPad/Mac használatával az Apple ID fiókodhoz rendelheted készülékedet, és onnantól kezdve a rendszer segítségével valós időben nyomon követheted a készüléke(i)d pozícióját.

find_hero

Kérdezheted, hogy mi az értelme van ennek, miért kutakodnak a magánéletedben, miért követnek? Efelől szerintünk kár aggódni, hiszen vagy így, vagy úgy, mindenki megtalálható a térképen. Mi úgy látjuk, több előnyöd származik a szolgáltatás bekapcsolásából, mint bármiféle vélt vagy valós hátrányod azáltal, hogy az Apple ismerni fogja készüléked pozícióját. Lássuk, mik is ezek!

Elhagyott készülék megkeresése

IMG_8372 Ha csak egyszerűen nem találod a készülékedet a környékeden, az iCloud.com webes felületére bejelentkezve, majd a Find my iPhone app-ot elindítva hangjelzést csalogathatsz ki a közelben (vagy távolban) rejtőző készülékedből, hogy a hangot követve megtaláld azt.

Ha nem tudod hirtelen, hogy iPhone-odat bent hagytad-e a munkahelyeden, kint maradt a kocsiban vagy csak a szobádban kavarodott el, akkor is segítségedre siet a Find my iPhone: egy rövid keresést követően megjeleníti a térképen készüléked aktuális pozícióját.

Ha a készülék időközben lemerülne, akkor utolsó erejéből a legutolsó ismert pozícióját még el tudja küldeni az iCloud-nak. Ehhez navigálj a Beállítások » iCloud » iPhone/iPad keresése menüpontba és kapcsold be az “Utolsó helyzet küldése” kapcsolót! Így több esélyed marad a megtalálásra.

Ellopott iPhone vagy iPad letiltása, törlése

Ha ellopták Apple készülékedet, mindenképpen jelentsd azt be az illetékes hatóságnál. Javasoljuk, hogy az Almapró Lopott készülékek rovatába is töltsd fel a készülékeid adatait (lehetőleg a sorozatszámát vagy IMEI számát is). Így a tolvajnak nehezebb dolga lesz, ha el szeretné adni a lopott készüléket, hiszen ha a vevője a vásárlás előtt óvatosan utánajár a készülék előéletének, a sorozatszám birtokában egy egyszerű Google keresés kiadja neki a feltöltött felhívásodat. A sorozatszámot vagy iPhone esetében az IMEI számot megtalálod a készülék dobozán vagy az iTunes biztonsági mentéseinek listájában a készülék neve fölé húzva a kurzort.

A készülékedre (annak kikapcsolt állapotában is) üzenetet küldhetsz, amelyben felhívod a megtaláló figyelmét arra, hogy a készüléket nagyon hiányolod. Célszerű megadni egy olyan telefonszámot is, amelyen elérhet a Becsületes Megtaláló, aki visszaadja a készülékedet. Ha a készülék ki van kapcsolva, az üzeneted bekapcsolás után, az első hálózatra való csatlakozáskor fog megjelenni számára.

Természetesen az adataid biztonságban vannak, hiszen távolról le is zárhatod készülékedet egy biztonsági kóddal, amit csak Te tudsz feloldani.

Mellékszál: Az APPSolute szervizbe egyszer egy gyanús alak behozott egy iPhone-t, hogy találta, és szeretné, hogy telepítsük újra. A készülék tulajdonosa volt szerencsére olyan előrelátó, hogy bekapcsolta a Find my iPhone szolgáltatást a készüléken, és amikor elindítottuk a telefont, meg is jelent segélykérő üzenete. Közben ő is észlelte, hogy bekapcsolta valaki a készülékét, mert a rendszer ilyen esetekben emailt is küld a tulajdonosnak. Felhívott minket, hogy látja, nálunk van a készüléke, eljönne érte. Megkértük, hogy zárja le a készüléket távolról, majd a helyszínen oldja is fel, ezzel igazolva, hogy valóban neki volt hozzáférése a készülékhez a Find my iPhone-on keresztül. Természetesen aki eredetileg behozta, nem akart visszajönni, hogy átvegye a készülékét, miután közöltük vele, hogy megérkezett az eredeti tulajdonos is… Az eredeti tulajdonos persze nagyon örült, hogy nem adtuk vissza a készüléket az orgazdának.

Ha nem bíznál az iPhone adatvédelmi megoldásaiban, távolról törölheted is a készüléked tartalmát, miközben a készülék lezárva marad.

Az Activation Lock

Ha a Find my iPhone szolgáltatást használod, készülékedet pillanatok alatt hasznavehetetlenné teheted mások számára, így is növelve annak esélyét, hogy visszakerüljön hozzád.

Ha attól félsz, hogy készüléked lopás után egyszerűen törölhető és újratelepíthető, majd ezután bárki által könnyen használható, megnyugtathatunk: tévedsz. Erről egy másik, a Find my iPhone-on belüli “láthatatlan” szolgáltatás gondoskodik: az Activation Lock. Elmagyarázzuk, mert igen érdekes.

find_activation_lock Első használat előtt minden iPhone-t (és iPad-et) aktiválni kell. Enélkül nem lehet elérni a készülék menüjét, pár perc alatt végig kell zongorázni a kezdő beállításokat (Nyelvválasztás, Wi-Fi hálózatra kapcsolódás, iCloud belépés, Jelkód, stb.). Azért kell ilyenkor Wi-Fi hálózatra is kapcsolódni, hogy a készülék az Apple rendszerének elérésével megtudhassa többek között azt is, hogy a készülék felhasználóhoz van-e már rendelve, vagy még nem szerepel a Find my iPhone nyilvántartásában.

Ha még nincs felhasználóhoz rendelve a készülék, nincs akadálya az aktiválásnak, és megkezdhetjük a használatot. Ezután beállíthatjuk a készüléken az Apple ID-nkat és hozzárendelhetjük a készüléket saját fiókunkhoz.

Ha a készüléken korábban be volt kapcsolva a Find my iPhone szolgáltatás (tehát a készülék már hozzá van rendelve egy felhasználóhoz), akkor az aktiváláskor a rendszer kérni fogja ennek a felhasználónak az Apple ID-ját és jelszavát. Az Apple ID és a hozzá tartozó jelszó nélkül a készülék használhatatlan levélnehezék egy tolvaj kezében, hiszen nyilván nem fogja megkérni a tulajdonost, hogy “ugyan lépjen már be az iCloud-ba” a telefonon, és utána hadd lophassa el azt ismét.

Vásárláskor ezért is fontos ellenőrizni a telefon iCloud-beállításaiban, hogy a készülék nincs-e hozzárendelve a korábbi felhasználóhoz (ergo a régi tulajdonos saját fiókján belül “lemondott” a készülékről). Erről egy külön cikket írunk, mert nagyobb téma pár mondatnál.

Az Apple is készített egy egyszerűen használható weboldalt a készülékek aktiválási zárolási állapotának (iCloud Lock Status) ellenőrzésére, amellyel a sorozatszám vagy IMEI szám ismeretében könnyen megtudhatjuk, hogy egy megvásárolni kívánt készülék szabadon átruházható-e vagy hozzá van rendelve egy felhasználóhoz.

Nyomkövető alkalmazások

Van néhány, a Find my iPhone-hoz hasonló funkciót kínáló alkalmazás a piacon, mi ezek közül egyet ismerünk és használunk, ami Prey névre hallgat. Ez az alkalmazás meglapul iPhone vagy Macintosh készülékünkön, figyeli pozíciónkat, és ha arra volna szükségünk, a segítségével távolról lekérdezhetjük készülékünk helyzetét, állapotát.

iCloud fotófolyam és a nyomozás

Érdemes iPhone és iPad készülékeden is bekapcsolni az iCloud fotófolyamot, ami teljesen észrevétlenül tölti fel a képeidet az iCloud tárhelyedre. Ha úgy lopnák el a készülékedet, hogy nem volt beállítva az iPhone keresése funkció, az iCloud fotófolyam segítségével még így is sok fontos információt tudhatsz meg a készülék hollétéről, hiszen aki használja, valószínűleg előbb fog képeket készíteni, minthogy ezt a funkciót kikapcsolja.

Az automatikus feltöltést a Beállítások » iCloud » Fotók menüpontban a “Feltöltés a Saját fotóstreambe” kapcsolóval tudod bekapcsolni. A képeket ezután az iCloud webes felületén is eléred és böngészheted.

Hasonló megoldást nyújthat Mac-en a Dropbox automatikus képfeltöltési funkciója.

Fontos az is, hogy hol tartjuk

iPhone-unkat csak biztonságos környéken hordjuk táskánk külső rekeszében vagy nadrágunk hátsó zsebében. Ha szokásunk a fülhallgatót zenehallgatás után a készülékben bedugva hagyni, semmi esetre se tegyük telefonunkat így, lógó vezetékekkel a farzsebünkbe. Tapasztalat, hogy tömegközlekedés közben az így elhelyezett készüléket a legegyszerűbb kipecázni a helyéről egy bukkanónál vagy “szándékos véletlen” meglökés révén.

Ha autóval megyünk valahová, érdemes a hátsó ülés helyett a lábrészre tenni laptopunkat, így megkímélhetjük magunkat egy gyorsan elillanó motoros rabló villámtámadásától. Csomagtartóban soha ne hagyjuk Mac gépünket vagy bármiféle technikai felszerelésünket.

Ha eltűnt volna Apple készüléked

Ha meggyőződtél arról, hogy valóban elveszítetted vagy ellopták a készülékedet, érdemes ezt minél több módon és helyen közzé tenni. Célszerű itt az ALMAPRÓ-n is feladni egy hirdetést “Visszavásárolnám” címmel, hátha elgondolkozik a tolvaj a visszajuttatáson. A felhívást érdemes a “Lopott” kategóriában meghirdetni.

Javasoljuk, hogy értesítsd az APPSolute szervizt és a többi Apple szervizt is az eltűnésről, mert egy jószándékú megtaláló, aki nem ért a készülékhez, sok esetben egy szervizt keres fel útbaigazításért. Ha a szerviz már korábban értesült a hiányról, könnyen összekötheti a tulajdonost a megtalálóval.

Reméljük, hogy hasznodra válnak ezek a tanácsok, és segítségükkel elkerülheted a nem várt veszteségeket, vagy rálelhetsz elveszettnek vagy ellopottnak hitt Apple készülékedre.

Ha bármiféle megkeresős, megtalálós élményed volna, vagy valami egyéni praktikával védekezel készülékeid eltűnése vagy ellopása ellen, kíváncsiak vagyunk rá, oszd meg velünk is komment formájában!

Szeretnél hasonló cikkeket olvasni? Iratkozz fel!

Havonta maximum 1 alkalommal küldünk levelet, amiben használt Apple termékek adás-vételével kapcsolatos tippeket, tanácsokat osztunk meg Veled.

Egy hozzászólás

  1. Àprilis 15-èn a 14.ker. Amerikai út környékén autófeltörő bandánál a rendőrség megtalálta az ellopott 6s-emet és egy asztroszürke 5vagy 5s telefont. Valószínűleg 15-én reggel lophatták el. A telefon a kapitányságon van és Imei szám alapján akkor nem találták a tulajdonosát.

    Válasz neki

Szólj hozzá!

Nem vagy bejelentkezve.

Ha gyakran szólsz hozzá, érdemes regisztrálnod vagy bejelentkezned, így rendszerünk meg fogja jegyezni adataidat, és nem kell az alábbi mezőket újra meg újra kitöltened.